Webvideo voor doven of blinden

Hoe maak je webvideo toegankelijk voor mensen met een visuele of auditieve handicap? De website www.accessibility.nl geeft hier oplossingen voor:

Blind of slechtziend
Voor blinden of slechtzienden bestaat de mogelijkheid een extra audiospoor toe te voegen waarin toegelicht wordt wat er in beeld te zien is. Veel films zijn niet te volgen wanneer je alleen het originele geluid hoort, met deze methode is het verhaal toch te volgen. Het mooie van de toepassing is dat het in en uit te schakelen is.

Doof of slechthorend
Wanneer je doof of slechthorend bent kan ondertiteling toegevoegd worden die beschrijft welke geluiden of gesproken tekst er bij de video te horen zijn.

In principe kunnen de bovenstaande opties aan iedere (flash) film toegevoegd worden en is de keuze aan de gebruiker om het te gebruiken of niet. In het plaatje hiernaast van de film oorlogswinter wordt tekst gebruikt om duidelijk te maken dat op dat moment in de film het geluid van een vliegtuigmotor te horen is.

D.m.v. de knoptjes T en A in de balk onder de video zijn Tekst en Audio in of uit te schakelen. Nadeel voor een visueel gehandicapte persoon is dat hij of zij de audiofunctie lastig in kan schakelen omdat ze daarvoor op het knopje moet drukken. Standaard zou dit dus aan moeten staan. Dit vraagt een speciale website voor blinden of slechtzienden of een goede voorlichting voor niet-visueel-gehandicapenten die we film willen bekijken.

Voorbeelden van hoe het werkt zijn hier te vinden.

blog comments powered by Disqus
© 2011 3XFILM videoproductie • Amsterdam - IJsselstein - Zwolle 020-6161775 • stuur een email